17 října 2007

Kaplického knihoven bude nakonec až osm (deset?)

Podle posledních zpráv bude Kaplického knihovna stát na osmi dalších místech. Soutěžní návrh si získal sympatie mnohých. O svou knihovnu se tak hlásí například Opatov či Pankrác. Člen místního zastupitelstva jedné z dotčených městských částí k tomuto uvedl: "Myslím, že návrh skrývá mnoho skrytých předností, ale hlavně nám v budoucnu umožní vybírat si nejlepší nabídky v různých našich výběrových řízeních mnohem flexibilněji. Prostě vyhlásíme zadání s určitými parametry, ale když bude vhodný návrh ještě o něco lepší než naše zadání, tak ho vybereme. Pomocí dobře vypracovaného omezujícího zadání nám to umožní vybírat si konečně svobodně. No a k tomu potřebujeme na našem území nějaký výrazný precedens. Knihovna toto skvěle plní."
Některé městské části si chtějí budoucnost pojistit i několikanásobně a tak se Praha 13 hlásí rovnou o několik knihoven a to v oblasti Stodůlek, Nových Butovic a Hůrky.
Proti stavbě knihovny je ovšem primátor Prahy Pavel Bém a Václav Klaus. Poblíž jejich sídel se totiž už žádná knihovna nevejde.
Další, kdo má z budoucnosti trochu obavy je také ředitel knihovny Vlastimil Ježek: "Obávám se, že pro tolik nových knihoven nenajdeme v našich sbírkách dost knih." Natěšený zastupitel jeho strach ihned rozptyluje: "Pokud Národní knihovna nenajde vhodnou náplň, naplníme ji sami. Napadá mě využít to jako silo, protože se chystáme při dněšních stoupajících cenách obilí rozjet spekulace s touto komoditou."

Nové informace:
Podle nových informacích má o chobotnici zájem i Brno a Bratislava. O projekt se zajímá i Central Group, který uvažuje o hromadné výstavbě typových chobotniček v nových satelitních městečkách na hypoteční úvěr. Tento způsob financování zřejmě bude muset použít i Národní knihovna, které slíbené peníze nechce z rozpočtu uvolnit stát. "Asi zastavíme Klementinum," uvedl ředitel Ježek

Žádné komentáře: