13 října 2007

Nobelova cena za mír

Nobelovu cenu za mír pro tento rok získal Al Gore. Muž, který o sobě tvrdí, že býval budoucím prezidentem USA. Muž, který je současným prezidentem ČR k tomu podotknul pouze to, že souvislost mezi prací Ala Gora a mírem je nejasná a nezřetelná. A má pravdu.
Ovšem záleží jak mnoho toho o globálním oteplováním víte. Podle toho je pro vás vazba mezi bojem za mír a bojem proti globálnímu oteplování viditelná. Samozřejmě pokud o globálním oteplování a jeho následcích nic nevíte, tak pravděpodobně neuvidíte ani tutot vazbu.
Nemohu si myslet, že Václav Klaus neví nic o globálním oteplování, když na toto téma hovořil před OSN. Proto je mu asi zřejmá i tato vazba. A tím se dostáváme k zajímvému bodu. Pokud je vám něco jasného a vy o tom prohlásíte, že to nevidíte, tak to samozřejmě určitým způsobem ohrozí vaši důvěryhodnost. S čím dalším zacházíte podobným způsobem? Že by třeba s něčím, co se jmenuje globální oteplování?

Následující řádky jsou věnovány těm, kteří toho o globálním oteplování mnoho neví nebo nechtějí vědět (tedy v žádném případě ne mému současnému prezidentovi). Nebudu se jim snažit přesvědčovat o tom, že globální oteplování je fakt, protože pravděpodoně mají dobré protiargumenty, ale budeme si hrát hru co-by-kdyby.
Kdyby nastalo globální oteplování, tak by jedním z mnoha jeho důsledků bylo tání ledovcového masívu na obou pólech. V jeho důsledku by došlo k určité změně výšky mořské hladiny, která by byla pozorovatelná hlavně v lokalitách položených blízko mořské hladině. Například v Holandsku, ale také v okolí Pekingu nebo Kalkaty. Celkově jde o oblasti, kde žije asi 100 miliónů lidí. Tito lidé by pravděpodobně museli přesídlit někam jinam, což by se těm, kteří tam "jinam" nemuselo líbit.
Asi 40% obyvatelstva Země získává pitnou vodu ze zdrojů vázaných na ledovce. Pokud by tuto možnost ztratili, tak by pravděpodobně hledali jiné zdroje někde jinde. Ani to by se těm, kteří už ty zdroje "jinde" používají nemuselo líbit.
To je vazba mezi světovým mírem a globálním oteplováním.

Žádné komentáře: