28 října 2008

Počítejte s námi

Ku příležitosti 28.10. armáda uspořádala pro veřejnost přehlídku. Tato přehlídka stála jen armádu minimálně 15 miliónů Kč. Samozřejmě se okamžitě stalo otázkou jestli to náhodou není vyhazování peněz. Při pohledu na celkovou částku se to určuje docela blbě - je to hodně nebo málo za takovou kratochvíli?
Zkusme se na to podívat suše ekonomicky. Podle optimistických odhadů přehlídce přihlíželo asi 10.000 lidí. Prosté dělení nás dovede k nákladům minimálně 1.500 Kč na jednoho diváka. A teď si položmě otázku: Přišlo by těchto 10.000 lidí na takovou akci, kdyby se tam platilo vstupné patnáctset? Byly bychom rádi, kdyby se našlo pět takových pošuků, kteří by za pohled na jedoucí tank vyplázli takovou sumu.
Z veřejných peněz má smysl platit to, z čeho má (alespoň potencionální) užitek většina těch, kteří naplnili svými penězmi daný rozpočet. A ten užitek je vyšší než náklady na to vynaložené. I pro veřejné statky by měl platit zákon mezního užitku. Je pravda, že ten se na ně aplikuje pouze velice obtížně, protože těžko určíte, kolik by daný spotřebitel byl ochoten za danou veřejně dostupnou věc zaplatit, když za ní platit nemusí. Ale tahle přehlídka má natolik nerovnovážný výsledek, že o její ekonomické nesmyslnosti asi ani nemůže být pochyb.
Mohlo by se zdát, že takto zářných ekonomických nesmyslných rozhodnutí státu je málo. Jenže jejich existence vede k podezření, že pouze nesmyslných, ale neprůhledných, je mnoho. Pokud stát není schopen nahlédnout u takto jednoznačných konin, že koná neefektivně, je téměř jisté, že v méně jednoznačných problémech se zachová se stejnou naivitou.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak zase ona přehlídka nezasáhla jen 10000 lidí. Psalo se o ní prakticky ve všech celostátních médiích. Jestli měla smysl nevím, ale myslím že bychom na ni měli nahlížet spíše jako na PR akci zaměřenou na propagaci armády a české státnosti vůbec.

Anonymní řekl(a)...

Podle toho, co jsem cetl, bych tipoval, ze tam bylo vice jak 10 000 lidi, to by nezahltilo metro...

Kazdopadne si myslim, ze jen 15 milionu to nestalo :) Kdyz se zapocita i cas vsech zucastnenych na prehlidku a nacviky, jejich ubytovani atd...

Ale stejne jsem rad, ze se to konalo, nase penize z dani letaji vzduchem na mnohem horsi veci.. Prehlidka co 5 let, kdy se narodu ukaze, co si vlastne platime a ze se vsechno nerozfofruje, ale ze tu armadu opravdu mame, je fajn...

akb řekl(a)...

Já si myslím, že šlo o docela dobře vynaložené peníze. Nepodceňujme význam rituálu. Vojenská přehlídka patří k důležitým občanským rituálům normálně fungujícího státu. Vlastenectví, národní hrdost, důvěra ve vlastní síly... a takové ty věci. Bez názorného vyučování to nejde. Byl jsem tam, měl jsem z toho dobrý pocit a jsem rád, že se tahle tradice konečně obnovila. Snad nemusím vysvětlovat, že nejsem militarista ani skinhead...

Adam Koppel řekl(a)...

Muj pohled na vec byl samozrejme omezen jen na ekonomicky aspekt veci. Ten je nevyhodny a to mi nevyvracite. Soucasne poukazujete na aspekty jine, ktere jsou ovsem obtizne vycislitelne. Proto se jim branim. Jakmile s nimi zacnete pocitat, tak fakticka diskuze konci. Prehlidku podle nich lze stejne dobre odsoudit, jako obhajit. Rad bych ale zopakoval, ze jakykoliv dopad na ty, kteri tam nebyli je asi naprosto zanedbatelny. Da se tedy ocekavat, ze se ta investice do tech prihlizejicich nejak rozmnozi? Ze ji nejak predaji dal? Nevim, ale jsem skepticky. A ti, ktere to zajima mimo tento stat maji o nasi armade prehled z jinych zdroju i bez prehlidky. Bohuzel.

Anonymní řekl(a)...

naucil hodne